Kuchnia

Ciasta

Ciasto Bounty || mysweetworld
Składniki na dużą blachę (około 25 na 32cm):

na biszkopt:

4 jajka + szczypta soli

125g cukru

100g mąki (można dodać razem z mąką łyżeczkę proszku do piecz.)

40g kakao

50 g wiórków kokosowych

do nasączenia:

3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)

na masę kokosową:

3 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego

350g wiórków kokosowych

1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

200g masła

na polewę: *

2 tabliczki mlecznej czekolady + 1 szklanka mleka + 2 łyżeczki żelatyny





Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę (można dodać teraz łyżeczkę proszku do pieczenia) i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).

Przygotować masę. Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut). Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.

Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.



Rada: Nie trzeba przygotowywać polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej :) To czy użyjecie proszku do pieczenia zależy od Was- jeżeli miewacie problemy z biszkoptem polecam go użyć, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation