Kuchnia

Jedzenie

Masło migdałowe
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 łyżka szałwi hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka konopi (hemp seeds)
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
szczypta soli
1 łyżka oleju z konopi lub innego
Migdały i nasiona podprażamy w piekarniku ok. 25 min w temp. 150C (300F) .
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze zaczynając najpierw od pulsacyjnego przycisku.
Przerywamy, zeskrobujemy ze ścianek blendera i miksujemy dalej. Trochę cierpliwości, na pewno się uda.
Warto trochę się pomęczyć przy miksowaniu, gdyż nie ma lepszego masła niż właśnie to zrobione w domu.
Jeżeli nie macie szałwi czy konopi, można użyć siemię lniane, a syrop zastąpić miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation