Kuchnia

W słojach zamknięte...

Konfitura ze skórki arbuza

Składniki (robiłam z potrójnej porcji - wyszły 4 słoiki średniej wielkości):
- 500 g skórki arbuza,
- 600 g cukru,
- skórka z 1/3 cytryny,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Skórkę obieramy z zielonej warstwy za pomocą obieraczki (lub cieniutko nożem). Kroimy na mniejsze kawałki i zanurzamy w miksturze: sodę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku, dodajemy 3 szklanki zimnej wody, mieszamy. Zostawiamy arbuza w mieszance na 4 godziny. Po tym czasie 5-6 razy opłukujemy arbuza pod bieżącą wodą. W garnku umieszczamy 300 g cukru, dodajemy 2 szklanki wody. Zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy arbuza i gotujemy od momentu wrzenia przez 15 minut. Kuchenkę wyłączamy, garnek przykrywamy i zostawiamy na całą noc.
Rano dodajemy do garnka pozostały cukier (300 g) oraz skórkę z cytryny, ponownie zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Gotową konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach, odwracamy do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation