Kuchnia

W słojach zamknięte...

Zimowa sałatka z buraków i papryki

Składniki (zgodnie z oryginalnym przepisem, ja zrobiłam z porcji 10 razy mniejszej :) ):
- 6 kg buraków,
- 1 kg papryki,
- 1 kg cebuli,
- liść laurowy (2-3),
- ziele angielskie,
- pieprz czarny mielony Prymat - do smaku,
- zalewa: 2 szklanki octu, 2 łyżki soli, 1/2 litra wody, 1 szklanka oleju, 1,5 szklanki cukru (*aktualizacja: po otworzeniu słoika stwierdziłam, że jest trochę za dużo octu - następnym razem zrobię z 1 lub 1,5 szklanki - polecam Wam zmniejszyć ilość)

Buraki myjemy, gotujemy w łupinkach. Gdy będą miękkie, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, kroimy w grubą kostkę, podobnie cebulę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, mieszamy na zimno. Dodajemy składniki zalewy z wyjątkiem octu, mieszamy. Gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet i wrzucamy ziele oraz liście laurowe. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Gdy sałatka będzie gotowa do włożenia, słoiki napełniamy (z 1-2 cm przerwą od nakrętki!), zakręcamy (niezbyt mocno!) i pasteryzujemy, słoiki dokręcamy, a następnie stawiamy do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation