Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczeń Rzymska z Pytania na Śniadanie


wieprzowina - 200 gramów
słonina - 200 gramów
wołowina - 200 gramów
margaryna - 1 łyżka
cielęcina - 200 gramów
bułka - 1 sztuka
Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 2 sztuki
jajka - 4 sztuki
natka pietruszki - 1 pęczek
gałka muszkatołowa - 1 łyżka


Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.
Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.
W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.
Żaroodporną foremkę najlepiej w kształcie wąskiego prostokąta wysmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wyłóż plasterkami słoniny.
Włóż trochę farszu mięsnego aby zakrył dno. Układaj jajka jedno za drugim po środku mięsa.
Przykryj dokładnie jaja pozostałym farszem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu, wyjmij delikatnie z foremki i pokrój w plastry. Można podać na zimno lub na ciepło z sosem pomidorowym lub chrzanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation