Kuchnia

Smaki Italii

Bellini brzoskwiniowe

Składniki na 5 – 6 porcji:

2 – 3 dojrzałe i słodkie brzoskwinie
1 butelka białego, wytrawnego wina musującego (najlepiej prosecco)
Kostki lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Brzoskwinie schłodzić w lodówce, wino musujące również – najlepiej chłodzić kilka godzin.
Przygotować drinka tuż przed podaniem.
Brzoskwinie dokładnie umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Miąższ przenieść do pojemnika blendera lub malaksera i zmiksować na gładki mus. Jeśli będzie gęsty ewentualnie dodać odrobinę wody.
Brzoskwiniowy mus przelać do kieliszków, uzupełnić kieliszki schłodzonym winem musującym i podawać natychmiast. Ewentualnie dodać kostki lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation