Kuchnia

Food

Biała czekolada do picia z jeżynami

Przepis jest bardzo prosty, a efekt smakowy – zniewalający. Mimo, że to jest napój to należy go serwować jako deser ze względu na dużą ilość kalorii. Przed podaniem należy go schłodzić!


SKŁADNIKI (1 – 2 osoby):

200 ml mleka
1 tabliczka dobrej białej czekolady (100 g)
250 g jeżyn
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
szczypta soli

WYKONANIE:

Jeżyny myjemy, wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, posypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy do niego laskę wanilii, szczyptę soli i połamaną czekoladę. Nadal podgrzewamy mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści w mleku.
Garnek z mlekiem wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy aby ostygł, a potem wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Jeżyny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
Z laski wanilii wyskrobujemy nasionka i dodajemy do mleka, a resztę laski wyrzucamy. Mleko mieszamy z sokiem z jeżyn.
Podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation