Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sernik w kropki

Składniki: ( spód ciasta )

120g masła,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao.

Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Składniki sernik :

1 kg twarogu na sernik,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
100g gorzkiej czekolady,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
150ml gęstej śmietany. ( użyłam 18% )

Przygotowanie :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski przełóż ser i zmiksuj. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wsyp cukier i budyń. Dokładnie połącz składniki. Odlej 1 szklankę masy serowej i połącz z roztopioną czekoladą. Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Czekoladowy sernik przelej do woreczka foliowego i odetnij róg. Wyciśnij kropki na masie serowej w niewielkich odstępach. Sernik piecz w tempetarurze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.

Składniki polewa :

100g czekolady gorzkiej,
1 łyżka masła.

Przygotowanie polewy :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj masło. Wymieszaj składniki i polej na ostudzony sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation