Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

cudenko truskawe :)

Skladniki:
180g ciastek Maria lub ( herbatnikow)
100g masla
olejek smietankowy
200ml smietanki 30%
3 lyzki zelatyny rozpuszczonej w szklance wody
270g jogurtu greckiego
400g truskawek
Cukier puder

Ciasteczka mielimy w blenderze. Maslo rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy troche olejku smietankowego. Zdejmujemy z gazu i laczymy z pokruszonymi drobno ciasteczkami. Dokladnie mieszamy i wysypujemy na forme o srednicy ok 23 cm. Dokladnie dociskamy nasz spod ciasteczkowy do tortownicy. Wkladamy do lodowki.
Smietanke ubijamy na sztywno, dodajemy 220g jogurtu, troche olejku i dosypujemy cukru pudru do smaku. Wlewamy 1/3 przygotowanej zelatyny ( moze byc jeszcze ciepla ) do masy jogurtowej i przelewamy do tortownicy. Chlodzimy w lodowce.

250g truskawek blendujemy, dodajemy 250 jogurtu greckiego. Dosypujemy cukru pudru jesli trzeba. Z pozostalej zelatyny przelewamy 1/2 i dokladnie mieszamy. Jezeli biala masa juz stezala, wylewamy na nia delikatnie kolejna. Ponownie chlodzimy w lodowce.

Nastepnie 150g truskawek blendujemy i laczymy z reszta zelatyny. Jezeli truskawki sa zbyt kwasne znowu dosypujemy cukru. Na stezala mase jogurtowo-truskowowa wylewamy ostroznie mus.
Ciasto chlodzimy cala noc w lodowce
Duzo pisania ale deser nalezy do tych szybszych w przygotowaniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation