Kuchnia

vege

Zupa szpinakowa
Składniki:

1 paczki świeżego szpinaku (300 g)
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100 g topionego serka śmietankowego
olej, masło
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
1 l bulionu drobiowego
100 g słonecznika
3 kromki chleba
zioła prowansalskie
oliwa
1 średni ziemniak
Przygotowanie:

Drobno posiekany ziemniak umieść w garnku z 1 l bulionu warzywnego. Na patelni zeszklij cebulę, następnie partiami dodawaj do niej szpinak. Gdy liście szpinaku zmiękną, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmaż i wrzuć do garnka z bulionem. Zagotuj przez około 10 minut. Dodaj serek topiony. Zmiksuj całość blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz wlej 100 ml śmietanki i zagotuj.

Zaczynamy od położenia na gaz garnka z 1 l bulionu warzywnego/drobiowego oraz umieszczeniem w płynie drobno posiekanego ziemniaka. Na dużej patelni, na rozgrzanym maśle wraz z odrobiną oliwy szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie złota dodajemy do niej szpinak – partiami. Przesmażamy wszystko razem kilka minut, co róż dodając kolejne liście szpinaku. Gdy zmiękną, wrzucamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę przesmażamy i wrzucamy całość do garnka z gorącym bulionem.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Chleb pokrój w grubsze paski, wrzuć na tłuszcz. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na osobnej patelni zrumień słonecznik. Zupę krem wlej na talerz, posyp zrumienionym słonecznikiem i grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation