Kuchnia

mniam....

Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem

Składniki

1 kurczak (o wadze 1,6 – 1,8 kg)
1 cytryna
sól
pieprz
kilka gałązek tymianku
3 łyżki masła

Wykonanie

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Cytrynę kroimy w cząstki i nadziewamy nimi kurczaka. Pozostawiamy kilka plasterków, które układamy na wierzchu. Gałązki tymianku układamy na mięsie i nadziewamy nim kurczaka. W żeliwnym garnku układamy mięso, przykrywamy i pieczemy w 230ºC przez około 30 minut. Ważne, aby garnek wstawić do zimnego piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy mięso kilkanaście minut, aż skórka ładnie się zarumieni. W tym momencie dodajemy również masło (kładziemy je na wierzchu). Na koniec pieczemy kurczaka w temperaturze zmniejszonej do 180ºC przez 10 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation