Kuchnia

Kuchnia

Ciasto z truskawkami:
- 4 białka
- 4 żółtka
- 130 g cukru pudru lub 170 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g roztopionego masła
- 240 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- truskawki
- cukier puder do oprószenia

Masło roztopić, zostawić do ostygnięcia.

Białka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder (drobny cukier). Następnie dodać żółtka i miksować lub wymieszać do połączenia składników. Powolutku wlać roztopione i ostygnięte masło oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem lub szpatułką.

Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Umyte i osuszone truskawki wciskać w ciasto - tak, by do połowy były zanurzone w cieście. Piec około 45 minut z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku, w temp. 170°C. Smacznego :)

bbpogodzinach.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation