Książka

Dobre książki

Zupa serowo-cebulowa

Składniki na 5 porcji: 3 cebule, 2 łyżki oleju, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 l wywaru warzywnego z kostki, 4 jajka, sól, pieprz, 4 kromki chleba tostowego, 100 g startego żółtego sera.

W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. Zdjąć z ognia, doprawić. Z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). Ułożyć na blasze, zrumienić w 200°C. Zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. Zapiekać w 200°C, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation