Chlebek pita
(do ciepłych chlebków nakładałam sałatkę gyros)
Składniki na 12 - 16 sztuk.
Składniki na zaczyn:
• 2 szklanki chłodnej wody
• 1 łyżeczka suchych drożdży
• 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć pszennej)
W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska się gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.
Składniki na ciasto:
• 2½ łyżeczki soli
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek
• 2½-3 szklanek mąki pszennej
Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz). Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min). Ciasto odłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej miski na 2-4 godziny, aż urośnie 2-3 razy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką. Ugnieść trochę żeby pozbyć sie powietrza. Ciasto podzielić na 12-16 części. Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.
Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie gdy jedna pita się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Oczekujące kulki nakryć ściereczką. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1,5 - 2 minut. Placek zacznie się nadymać. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.
Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Lepiej jest więc przygotować, tyle ile potrzebujemy w danym momencie. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczką lub folią kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:-)
Smacznego:-)
http://atinabc.blox.pl/2009/01/Chlebek-pita.html