Kuchnia

kuchnia

KEBAB W PICIE.

Czego potrzebujemy:

pierś z kurczaka
chlebki pita
jogurt naturalny
majonez
przyprawy + olej
ogórek świeży
pomidorki
kukurydza
kapusta pekińska

A przygotowanie jest banalne :)

W pierwszej kolejności trzeba zająć się mięskiem. Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałki. Następnie robimy mieszankę przypraw z olejem. Ja zwykle używam przyprawy do gyrosa. Wylewamy mieszankę na mięso i nacieramy nią kurczaka. Zostawiamy na czas kiedy będziemy przygotowywać resztę, żeby mięsko z przyprawami się przegryzło.
Kebab w picie
Następnie bierzemy się za sos. Ja najbardziej lubię sosy czosnkowe. Więc mieszam jogurt naturalny z 2-3 łyżkami majonezu, dodaję słodką paprykę i drobno posiekany świeży czosnek (3-4 ząbki). Wszystko mieszam i wstawiam do lodówki. Teraz przychodzi kolej na warzywka. Najwygodniej jest zrobić surówkę, którą wrzuci się z mięskiem do pity, a to co zostanie zje się później w formie surówki z sosikiem :) ja kroję świeżego ogórka i pomidory w kostkę, do tego dodaję puszkę (małą) kukurydzy i pokrojoną w paski kapustę pekińską. Wszystko, oczywiście mieszam. Potem wystarczy już tylko usmażyć mięsko, bułeczki pita przekroić i podgrzać na patelni lub w tosterze. Następnie w środek chlebka włożyć warzywka, mięso i polać sosikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation