Kuchnia

jedzonko

małe ziemniaczki nadziewane wędzonym łososiem - maŁe ziemniaczki nadziewane wĘdzonym Łososiem - składniki:
12 małych ziemniaków odmiany różowej
12 małych ziemniaków odmiany białej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
150 g wędzonego łososia drobno posiekanego
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cebuli drobno posiekanej
2 łyżeczki gotowego chrzanu ze słoiczka
1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
50 g wędzonego łososia w plasterkach i pokrojonego na 24 kwadraty
kapary do przybrania dobrze osączone
kawior z łososia do przybrania
szczypiorek do przybrania
maŁe ziemniaczki nadziewane wĘdzonym Łososiem - sposób przygotowania:
piekarnik rozgrzać do 200oc. ziemniaki przekroić na pół i wymieszać z oliwą w dużej misce. doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć, powierzchnią przecięcia do dołu, na natłuszczoną formę do pieczenia. piec około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. ostudzić. w tym czasie wymieszać wędzonego łososia, śmietanę, cebulę, chrzan i szczypiorek w małej misce. doprawić solą i pieprzem. ostudzone połówki ziemniaków wydrążyć łyżeczką od przeciętej strony. odciąć plasterek od wypukłej strony, by były stabilne. wypełnić zagłębienia przygotowanym nadzieniem, a następnie ułożyć połówki ziemniaków na półmisku. każdą połówkę ozdobić małym plasterkiem łososia, kawiorem, szczypiorkiem i kaparami. schłodzić 2 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation