Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Spaghetti all'Amatriciana

Oryginalna wersja sosu all'Amatriciana składa się z boczku, papryczki, pomidorów i sera pecorino. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini.

Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula
• 125 g suszonego boczku - pancetty
• 5 plasterków włoskiego salami
• 2 plasterki szynki parmeńskiej
• 2 suszone papryczki chili lub szczypta płatków lub do smaku świeżej papryczki chili
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1/4 szklanki białego lub czerwongo wina
• 1 puszka 400 g pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
• 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) z kartonu lub jak wyżej 1 dodatkowa puszka pomidorów

• około 320 g makaronu bucatini lub spaghetti
• 4 łyżki świeżo startego sera Pecorino lub Parmezanu


Przygotowanie:

Do garnka wlać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (8 minut). Dodać papryczkę oraz pokrojone w kosteczkę: boczek, salami, szynkę i smażyć przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zacznie się rumienić.
Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć razem przez około 3 minuty, następnie wlać wino a po minucie dodać zmiksowane pomidory i passatę. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (może nie być potrzebna). Tak przygotowany sos można od razu podawać z makaronem lub przechowywać w lodówce.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując po około 1 łyżce wody na 1 porcję makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka, ustawić na małym ogniu, dodać gorący sos pomidorowy i wymieszać. Podgrzewać przez około pół minuty, następnie nałożyć na talerze i posypać tartym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation