Kuchnia

Piłabym...

Nalewka wiśniowa

Składniki:

1 kg wydrylowanych wiśni
10 pestek z wiśni
1 kg cukru
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
Wydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem, Odstawić na kilka dni w ciepłe słoneczne miejsce, aż wiśnie puszczą sok, kilka razy na dzień potrząsać słojem. Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać spirytus, wymieszać i wlać do butelek. Wiśnie po odcedzeniu soku zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia wlać wódkę z wiśni oraz wlać sok ze spirytusem. Wszystko wymieszać, przefiltrować przez kilka warstw gazy, lub filtr do kawy i rozlać do butelek. Nalewkę odstawić na 6 miesięcy w ciemne i suche miejsce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation