Kuchnia

kuchnia

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI.

Sernik na zimno z owocami

1/2 paczki biszkoptów (na spód)
1 duża puszka brzoskwiń lub inne owoce sezonowe (ok. 400 g)
700 g serka waniliowego Danio
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki (czubate) żelatyny
1 galaretka owocowa do polania na wierzchu (opcjonalnie)

Tortownicę wyłożyłam folią aluminową (by nic nie wyciekło), na dnie ułożyłam biszkopty i polałam je odrobiną syropu (pozostałego z puszki z owocami). Na nich ułożyłam pokrojone na kawałki brzoskwinie.
W misce ubiłam mikserem śmietanę, dosypałam cukru pudru i po krótkim miksowaniu dodałam serek waniliowy stale miksując. Rozpuściłam żelatynę w połowie szklanki gorącej wody i gdy troszkę przestygła powoli wlewałam do masy serowej miksując na wysokich obrotach. Gotową masę wlałam do przygotowanej tortownicy i całość włożyłam na godzinę do lodówki. Gdy masa stężała położyłam na wierzchu pozostałe brzoskwinie pokrojone w plasterki i zalałam tężejącą galaretką owocową. Ponownie włożyłam całość do lodówki na 1-2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation