Kuchnia

Desery

Ciasto z truskawkami na kefirze
Składniki:

3 jajka
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

ponadto:

500 g truskawek
cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:


Jajka roztrzepać widelcem ( można użyć miksera, ale krótko, by zbytnio nie napowietrzyć jajek). Wlać olej i kefir. Wymieszać. Wsypać składniki sypkie. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać. Poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation