Kuchnia

Szamka

Składniki (na 2 porcje – ok 8 placuszków):

- 1 mała cukinia (ok 300 g)

- 1 jajko

- 3 łyżki (dość kopiaste) mąki

- 100 g sera feta

- 25 g suszonych pomidorów z oleju

- 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

- pieprz

- olej do smażenia

- opcjonalnie jogurt naturalny do podania

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na godzinę, aż puści soki. Po tym czasie wylewamy sok i dokładnie ją wyciskamy.

Pomidory drobno kroimy. Ser feta rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego pomidory oraz zalewę z pomidorów, razem z zawartymi w niej ziołami.

Cukinię i ser łączymy z pozostałymi składnikami, pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kontrolnie jednego placuszka – jeśli będzie się rozpadać dodajemy więcej mąki; jeśli nie – smażymy resztę.

Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation