Kuchnia

Pieczywo

Miękkie bułeczki

Wyjątkowo miękkie, sprężyste i pachnące bułeczki... Mleczno- maślane, idealne na śniadanie. Zachowują świeżość również dnia następnego. Zaplotłam je w... nazwijmy to "wianuszki". Do posypania można użyć maku, siemienia lub innych ziaren. Poniższy przepis jest dedykowany maszynistom i maszynistkom wyrabiającym wypieki w automacie.

Składniki:
280 ml (szklanka) ciepłego mleka
500 gr mąki pszennej (można mąkę pszenną pomieszać z razową lub pełnoziarnistą)
1/3 kostki miękkiego masła
2 roztrzepane jajka
łyżeczka soli
łyżka cukru
dwie płaskie łyżki miodu
opakowanie suchych drożdży (7gr)

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba (zawsze pamiętając o zachowaniu kolejności: najpierw mokre, potem suche składniki). Uruchomić program do wyrabiania ciasta "dough".
Po wyrobieniu ciasta należy zacząć formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Z ciasta formujemy najpierw cienkie paluchy, które zaplatamy na supełek. Następnie postępujemy, według poniższej instrukcji:

(robimy rulon, z niego pętelkę i do środka zawijamy końce)
Z ciasta powinno wyjść 9-12 bułeczek. Po ułożeniu ich na blaszce, należy je odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 stopni przez 20-25 minut do momentu, aż zyskają złoty kolor.

http://oreganoicynamon.blogspot.com/2012/04/miekkie-bueczki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation