Kuchnia

lody

1/2 l lodów waniliowych
1/2 l lodów czekoladowych
5 - 6 łyżek syropu z octu balsamicznego
płatki waflowe w czekoladzie deserowej
ok. 3/4 szkl. orzechów włoskich łuskanych
ok. 1/3 szkl. łuskanych pistacji
1/2 tabliczki czekolady deserowej
3 - 4 łyżki mleka
3 szczypty mielonego chili


sposób przygotowania: lody przełożyłam do salaterki dzieląc je łyżką na mniejsze kawałki. Nie mogą być bardzo mocno zmrożone. Skropiłam całość 4 - ma łyżkami syropu lekko przemieszałam, ale tak aby nie zmieszały się ze sobą dokładnie tylko nabrały wyglądu marmurkowego. Przełożyłam z powrotem do pojemników ugniatając i wstawiłam do zamrażalnika na min. 1 godzinę. W tym czasie przebrałam orzechy włoskie, pokruszyć na mniejsze kawałki. Pistacje też pokruszyłam, ale drobniej. Czekoladę połamałam na kawałeczki, wsypałam do mleka i podgrzałam całość w miseczce ustawionej na garnuszku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuściła dolałam 2 łyżki syropu balsamicznego, wsypałam chili i wymieszałam. Lody nakładałam na głębokie talerze - po 3 kulki na porcję. Przełożyłam płatkami waflowymi, polałam stopioną czekoladą i posypałam orzechami. 3 łakomczuchy były bardzo, bardzo zadowolone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation