Inne

Pomysły

CZEKOLADOWA DROZDZOWKA Z TRUSKAWKAMI

zapraszam na fantastycznego bloga, z którego zaczerpnęłam zdjęcie i przepis: mojewypieki.com

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
130 g drobnego cukru do wypieków
20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
2 duże jajka
100 g masła, roztopionego
310 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
ok. 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć, lekko przestudzić, podawać pokrojone.

Czekoladowa kruszonka:

150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
150 g zwykłego białego cukru
3 łyżki cukru demerara
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1 - 2 łyżki mąki pszennej.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz czekolady i truskawek) umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'). W ostatnim etapie wyrabiania dodać posiekaną czekoladę i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation