Kuchnia

Cooking

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku

Składniki:
600 g karkówki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy do karkówki Knorr
1 papryczka chilli
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
1 łyżka masła
250 ml śmietany 30%
4 łyżki sosu chilli

Sposób przygotowania:
1. Opłucz mięso, osusz i pokrój w 1 cm grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny.
2. Rozkrój chilli i paprykę, usuń nasionka, pokrój w plasterki. Dodaj posiekane listki tymianku i wszystko razem uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę pogotuj tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał
3. Smaż lub grilluj mięso na silnym ogniu. Podawaj z ryżem przykryte sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation