Kuchnia

Przepisy - słodkości

trufle z piwem -
składniki
250 g czarnej czekolady
100 g masła
6 łyżek ciemnego piwa
125 g cukru pudru
125 g mielonych migdałów
30 g drobno posiekanych rodzynek
kakao w proszku do posypania
sposób przygotowania
rondelek z czekoladą i masłem umieszczamy w garnku z wodą i podgrzewamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. mieszamy energicznie, aż do uzyskania gładkiej masy. cały czas mieszając, dodajemy powoli piwo, a potem cukier puder, migdały i rodzynki. kiedy masa będzie jednorodna, pozwalamy jej trochę przestygnąć w temperaturze pokojowej, po czym wkładamy ją do lodówki, żeby stwardniała (co najmniej na 2 godziny). z masy formujemy małe kuleczki, które posypujemy kakao w proszku i do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation