Ogród

Pod gołym niebem....

Sernik z musem truskawkowym

Spód:

* 180 g ciastek maślanych
* 1 kopiata łyżeczka cukru pudru
* 80 g masła (stopionego)


Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego
* 1,5 szklanki cukru
* 5 jajek
* 1 budyń waniliowy
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Mus truskawkowy:

* 500 g mrożonych truskawek
* 500 ml śmietany kremówki (36%)
* 8 łyżek cukru pudru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 pełna łyżka żelatyny
* ok. 70 ml wrzątku



Ciasteczka mielimy lub rozkruszamy tłuczkiem na mąkę. Dodajemy do nich cukier puder i stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masę wykładamy do tortownicy (24 cm) dociskając do dna (ja używam do dociskania szklanki z płaskim dnem aby okruszki nie kleiły się do dłoni, ale sprawdza się też łyżka). Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłuzej niz minutę). Masę przelewamy na schłodzony spód z ciasteczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy go na kilka godzin do lodówki (w tym czasie opadnie jeśli wyrósł podczas pieczenia - nie martwcie się, masa się na pewno zmieści :) ).

Kiedy sernik jest już dobrze schłodzony przygotowujemy mus truskawkowy.

Źelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie mieszając przez kilka minut - do chwili, aż znikną wszystkie grudki.

Rozmrożone truskawki łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Miksujemy na gładki mus. Dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do niej mus i miksujemy tylko do chwili aż składniki się połączą. Mus wykładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa truskawkowa zastygła. Po tym czasie możemy sernik obkroic i zdjąć obręcz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation