Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

składniki:
ok. ½ kg truskawek
ok. 5 łyżek cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru


sposób przygotowania:

truskawki myję, odszypułkowuję i razem z cukrem i sokiem z cytryny wrzucam do rondelka o grubym dnie. gotuję na małym ogniu przez około pół godziny. miksuję i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek.
powstały mus studzę i schładzam w lodówce.

swoją drogą można po prostu skończyć przygotowanie na tym etapie i używać tak przygotowanych truskawek do polewania dowolnego deseru albo do przyrządzenia delikatnego koktajlu.

ale nie, uparłam się, że coś zamrożę, więc ubijam śmietankę, na koniec dodaję cukier puder.

delikatnie mieszam bitą śmietanę z musem. można to zrobić dokładnie, albo nie, wtedy powstaną ładne smugi.

wypełniam foremki do lodów i wstawiam do zamrażalnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation