Kuchnia

Łakocie i Smakołyki

Pochyłe galaretki

Pochyłe galaretki :)
Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
galaretka owocowa (o dowolnym kolorze i smaku)
pół szklanki śmietany kremówki
40 g białej czekolady
150 g serka homogenizowanego (może być odrobinę mniej)
1 łyżka żelatyny
Wykonanie
Proszek galaretki podziel na dwie równe części.
Jedną część zalej 200 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj - odstaw do lekkiego przestudzenia.
Szklanki do deseru umieść w miseczkach, na których dnie ułóż po ziarnku fasoli, szklanej kuleczce, albo czymkolwiek, co zdoła przechylić szklankę na bok.
Wlej do szklanek galaretkę i wstaw szklanki razem z miseczkami do lodówki.
Gdy galaretka się zetnie możesz zrobić część sernikową.
Śmietanę kremówkę podgrzej i rozpuść w niej białą czekoladę - odstaw do przestudzenia.
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody - wody tylko tyle, aby przykryła żelatynę.
Gdy żelatyna napęczniej podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Dodaj śmietanę do serka i krótko zmiksuj, dodaj żelatynę i zmiksuj.
Szklanki z galaretką pochyl w drugą stronę i napełnij masą sernikową.
Schłódź w lodówce.
Przygotuj w tym czasie drugą porcję galaretki.
Szklanki wyjmij z miseczek i uzupełnij pozostałą galaretką - schłódź deser w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation