Kuchnia

desery na zimno

Cynamonowe bavarois

Składniki:
315 ml mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
55 g cukru caster
3 żółtka
1 1/2 żelatyny w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 ml kremowej śmietanki

Wykonanie:
Mleko, razem z cynamonem i połową cukru umieścić w rondelku i zagotować. W tym czasie szybko ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do jajecznej masy wlać gorące mleko, wymieszać i przelać do rondelka. Podgrzewać cały czas mieszając (nie gotować!), aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i natychmiast wierzch kremu posypać żelatyną. Zostawić na 1 minutę, po czym dobrze wymieszać. Następnie przelać do czystej miseczki i wystudzić.
Do wystudzonej mikstury dodać ubitą śmietankę, wymieszać i całość przelać do delikatnie naoliwionych foremek. Schłodzić przez noc w lodówce.
Posypać mielonym cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation