Kuchnia

Na wytrawnie

KURCZAK CAJUN

Składniki (na 4 porcje):
1,2 kg pałeczek kurczaka
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy
sok z połowy limonki
3-4 łyżeczki domowej przyprawy cajun
Mięso doprawiamy solą. W miseczce łączymy oliwę, sok z limonki i przyprawę cajun. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odkładamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy pałeczki na ruszcie, pieczemy przez 45 minut lub dłużej w temperaturze 180 stopni. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z rukoli.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

PRZYPRAWA CAJUN

Składniki:
5 łyżeczek czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cayenne
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki białego pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation