Kuchnia

cooking

WŁOSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:
* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)
* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)
* 2 czerwone papryki
* karton przecieru pomidorowego (500 g)
* 5 ząbków czosnku
* 1 szklanka startego parmezanu
* 2 pełne łyżki mascarpone
* 100 ml czerwonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)
* 4 łyżki oliwy (2+2)
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki posiekanej bazylii
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.

Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.

Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem.

Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation