Kuchnia

Pyszne obiady

ŻEBERKA MIODOWO-MUSZTARDOWE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy lub oleju
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka majeranku
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
Żeberka dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, majeranek, słodką i ostrą paprykę, ocet winny, czosnek, pieprz. Żeberka przyprawiamy solą, następnie wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Najlepiej by mięso marynowało się 12 godzin. Mięso wyjmujemy lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy je na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 1 godzinę i 15-30 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia obracamy mięso kilkakrotnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pod koniec można włączyć termoobieg, by żeberka bardziej się zrumieniły. Żeberka podałam z lekką surówką z młodej kapusty oraz z pieczonymi ziemniakami. Żeberka możecie także przygotować na ogrodowym grillu.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation