Kuchnia

W słojach zamknięte...

Galaretka z kwiatów lilaka

300 g kwiatów lilaka
1 kubek wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 kubki drobnego cukru
1 łyżka pektyny

Oczyszczone z szypułek kwiaty lilaka włożyć do słoika i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor. Po tym czasie wycisnąć płyn z kwiatów i odcedzić przez gęste sito. Kwiaty wyrzucić. Dodać sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy. Dodać do płynu esencję waniliową oraz cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzić aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotować go jeszcze 2 minuty. Rozlać galaretkę do wysterylizowanych słoiczków, zamknąć hermetycznie i pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation