Kuchnia
Cook
Chili con carne z kuminem, cynamonem i "dmuchana" fasola
Skladniki na 10 porcji:
2 suszone papryczki chili (dalam troche mielonej papryki chili)
oliwa
2 duze czerwone cebule, obrane i posiekane
4 zabki czosnku, posiekane
1 duzy peczek kolendry, oderwane i posiekane listki, posiekane galazki (dalam natke pietruszki)
3 swieze czerwone papryczki chili, usuniete nasiona, drobno posiekane (nie dalam)
2 marchewki, obrane i pokrojone w drobna kostke
1 i 1/2 lyzki slodkiej wedzonej papryki
1 laska cynamonu
1 lyzka nasion kuminu
500 g mielonej wolowiny
500 g mielonej wieprzowiny
4 puszki posiekanych pomidorow (kazda po 400 g)
3 papryki (zolta, czerwona i zielona)
2 puszki czerwonej fasolki kidney, osaczonej (kazda po 400 g)
kwasna smietana do podania (nie dalam)
sol, pieprz
Suszone papryczki chili wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby namiekly (woda powinna calkowicie je przykrywac).
W duzym garnku rozgrzac oliwe, dodac posiekana cebule i czosnek, posiekane galazki kolendry i wiekszosc swiezej papryczki chili (troche zostawic do dekoracji). Smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka ale nie zrumieniona. Dodac pokrojona marchewke, slodka wedzona papryke, laske cynamonu i polowe kuminu. Smazyc kolejne 5 min.
Namoczone chili osaczac, wode zachowac. Chili drobno posiekac, wrzucic do garnka. Nastepnie dodac mielone mieso, rozdrobnic za pomoca drewnianej lyzki. Tak dlugo smazyc az wyparuje cala woda a mieso bedzie zrumienione (ok. 5 min.). Dodac pomidory z puszki i wode z namoczenia papryczek chili, przyprawic sola i pieprzem, zagotowac. Zredukowac ogien i dusic chili przez 1-2 godz. az zgestnieje.
Nagrzac mocno patelnie grillowa, podsmazyc papryke ze wszystkich stron az skorka bedzie czarna. Nastepnie przelozyc papryke do miski, przykryc ja folia spozywcza, odstawic aby wystygla. Zdjac z papryki skore, usunac pestki i pokroic w paski. Dodac do chili.
Na 5 min. przed koncem duszenia chili osuszyc, najlepiej jak to mozliwe, fasolke kidney. Maly garnek (lub patelnie) rozgrzac na srednim ogniu, wrzucic reszte kuminu i smazyc kilka minut az zacznie pachniec. Wlac troche oliwy, wrzucic fasolke i smazyc az bedzie chrupiaca i zacznie peczniec (bedzie wygladac jak "nadmuchana"). Przyprawic do smaku, przelozyc do miseczki, dodac listki kolendry, wymieszac.
Gotowe chili ponownie doprawic do smaku, usunac laske cynamonu, posypac pozostala pokrojona papryczka chili. Podawac z "dmuchana" fasola i kwasna smietana.
MA==