Kuchnia

sernik

Sernik pomarańczowy


Sam w sobie serniczek jest baaardzo mocno pomarańczowy: z sokiem, skórką, marmoladą, słodkimi, kandyzowanymi plasterkami zdobiącymi wierzch ciasta oraz odrobiną gorzkiej czekolady dla ozdoby. Kremowy, delikatny.


składniki na spód:

paczka cisteczek digestive lub innych owsianych (u mnie w czekoladzie)
ok. 50g masła, rozpuszczonego

Ciastka pokruszyć w blenderze, tudzież potraktować młotkiem, dodać masło i wymieszać łyżką. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć ciasteczkową masą (22cm, owiniętą dokładnie folią aluminiową, patrz poniżej ;) dno powinno być wyłożone folią od strony wewnętrznej, a boki po stronie zewnętrznej, obie części muszą być wyłożone jednym kawałkiem folii tak by nic nie przedostało się do środka lub na zewnątrz nie uciekło;)). Piec 6-10 minut w 150-160st.C aż boki się leciutko zarumienią.

składniki na masę serową:

skórka i sok z 4 pomarańczy
500g sera białego zmielonego
400g serka waniliowego, typu Danio
175g drobnego cukru
4 jajka

W misce zmiksuj sery. Cukier wraz z jajkami lekko ubij w osobnej misce. Jak obie zawartości misek będą gotowe wymieszaj je ze sobą, pamiętając ze dodajesz jajka na serki a nie odwrotnie. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Masę przelej na ciastkowy spód. Piec ok. 1h w 160st.C. * Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i zostaw sernik w świętym spokoju na jeszcze 40 minut. A jak juz całkowicie ostygnie, posmaruj wierzch marmoladą, ułóż plasterki pomarańczy i ozdób roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka i masła (u mnie boki i wierzch).

* piekłam w kąpieli wodnej w 150st. C ponad godzinę, za radą Atinki od prostych jak stół serników ;D sernik jest super równiutki :)

składniki na kandyzowane pomarańcze (za Dorotką):

2 pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.

Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce (ja tak zrobiłam).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation