Kuchnia

Kulinaria

Łatwe bułki
Od pewnego czasu w ogóle nie kupuję pieczywa w sklepie tylko piekę. Jedno się kończy piekę następne i tak w kółko. Jakoś łatwiej mi się zabrać za bułki chociaż na długi weekend planuję kilka wypieków chlebowych. Dzisiejsze bułki są bardzo dobre, niezwykle puszyste i mięciutkie. Nadają się zarówno do sera, dżemu jak i wędliny.



Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
pół kostki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży

Z drożdży, łyżki mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać rozczyn, wymieszać i dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na jednakowej wielkości części i formować bułki. Układać je na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 20 min.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation