Kuchnia

Przepisy

:) Pierogi z truskawkami
Na słodko ze śmietaną i cukrem. Ekspresowe, wegetariańskie i lekkie danie.

Bardzo łatwe! Z najlepszego i najszybszego ciasta pierogowego.

Składniki, na około 40 pierogów:
Ciasto:

• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 250 ml gorącej wody
• 30 g masła

• oraz: truskawki, śmietana (12 lub 18% kwaśna, gęsta), cukier, cukier puder











Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 5 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. W większym garnku zagotować wodę bez dodatku soli.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
Jak woda będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy. Podawać z posłodzoną śmietaną lub z cukrem pudrem i śmietaną. Można jeść na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation