Kuchnia

Tortile

Składniki:

4 placki Tortilla
Po 200 gram Goudy i Mozzarelli startej na tarce
Pierś z kurczaka
Pół papryki czerwonej
Pół papryki zielonej
Ser feta
Oliwki czarne/ zielone (zakupiłam ser marynowany z oliwkami, marynata posłużyła mi do przyrządzenia piersi)
Garść kukurydzy
Pół czerwonej cebuli
Sos (jogurt typu greckiego, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku)



Pierś z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry i umieszczamy w dowolnej marynacie:



Kawałki kurczaka smażymy na patelni, w między czasie kroimy resztę składników. Można też lekko podsmażyć oba rodzaje papryki.



Wykładamy placki na blachę/ podstawkę od tortownicy, którą wcześniej smarujemy oliwą. Na jednej połowie wykładamy ser, kurczaka, paprykę, oliwki, fetę i cebulę oraz ponownie posypujemy serem.



Przykrywamy drugą połową i opcjonalnie smarujemy wierzch oliwą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180- 200*C i czekamy cierpliwie 10 minut, aż ser się dostatecznie roztopi.

Wyciągamy, kroimy i jemy z sosem czosnkowym, bądź ziołowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation