Architektura

Architektura

CIASTO BANANOWE

Ciasto:
300 g cukru
5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :
8 bananów
100g cukru
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:


150 g gorzkiej czekolady
25 g margaryny
200 g słodkiej śmietany 30%
kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)
PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i

proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.


PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz. Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część czekolady zetrzeć na grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki.


SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation