Design

a to warsztat właśnie

Pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem

Składniki na 2 spore porcje:

1 torebka ryżu
mleko
3 jabłka
1 łyżeczka cukru waniliowego lub lepiej, ekstraktu waniliowego
cynamon
cukier


Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Na dno wlać troszkę wody, przykryć i dusić parę minut, do chwili aż jabłka się rozpadną.

Ryż gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Kiedy będzie bardzo miękki wyjąć go z torebki, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem nie więcej niż do powierzchni ryżu. Gotować na małym ogniu aż ryż nieco wchłonie mleko i nieco zgęstnieje. Potrwa to dosłownie parę chwil. Dodać miękkie jabłka, wszystko wymieszać. Dodać cynamon i cukier według smaku. Ja dodałam około 1 łyżeczki cynamonu i 3-4 łyżki cukru. Podawać na ciepło.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation