Kuchnia

ciasta

Ciasto z galaretką

Składniki na biszkopt

3 jajka

3 łyżek cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

barwnik różowy

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka, proszek do pieczenia. Miksować. Dodać barwnik, wymieszać delikatnie.

4. Wyłożyć do tortownicy i piec przez 25 minut w 180 stopniach.



Masa czekoladowa ciemna do przełożenia:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w śmietance, ciągle mieszając. Po roztopieniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie do lodówki do schłodzenia (ok 2h).

2.Schłodzoną masę ubijamy mikserem do otrzymania konsystencji kremu(zmieni kolor na jaśniejszy, ponieważ śmietanka się ubije). Taka masa nie potrzebuje zagęszczania, świetnie tężeje.



2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, pozostawiamy do przestygnięcia.

Wyjmujemy przestudzony biszkopt, odwracamy go w blaszce, nakładamy równo masę czekoladową, tak aby nie zostały miejsca, gdzie potencjalnie mogłaby nam uciec galaretka. Wkładamy na chwilę do stężenia. Następnie wystudzoną galaretkę wylewamy na powierzchnię ciasta i wkładamy ponownie do lodówki. Opcjonalnie można dodać owoce.

Deser jest smaczny, polecam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation