Kuchnia

Jedzonko

Składniki:

forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm

Spód do tarty

350 ml mąki
100 ml cukru
150 g masła, zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody
Waniliowe nadzienie

400 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
100 ml cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml truskawek
Wykonanie:

Posiekaj masło nożem. Dodaj mąkę, cukier, proszek i wodę i delikatnie połącz składniki, nie ugniataj, bo wtedy ciasto będzie za bardzo zbite po upieczeniu.
Do śmietany dodaj jajko, żółtko, cukry i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj rózgą balonową.
Wyłóż formę do tarty ciastem. Ułóż truskawki na dnie, a potem wylej waniliowe nadzienie.
Piecz tartę na 160ºC z termoobiegiem,przez 35 minut. Ostudź całkowicie za nim zaczniejsz kroić tartę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation