Kuchnia

Jedzonko

BANANOWO OWSIANE CIASTECZKA Z ORZECHAMI.

Składniki: (40 ciasteczek)
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
160 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
1 duże jajko,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
2 małe dojrzałe banany,
1 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne),
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

W średniej misce wymieszać oba rodzaje mąki, sól i sodę oczyszczoną. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka i esencję waniliową, zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz mieszankę mąk. Za pomocą łyżki wmieszać płatki owsiane i orzechy. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy, spłaszczyć łyżką lub dłonią. Piec 12 min. w 190°C. Przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation