Kuchnia

ciasta i muffinki

Owsiane, wilgotne, light babeczki

Składniki na 6 babeczek:

2 małe jajka
pół szklanki kefiru i pół szklanki mleka
szklanka i trochę więcej płatków owsianych górskich
3 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
2 łyżki ksylitolu lub miodu lub cukru
mus z jednego jabłka (starty na tarce)
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub mąki kukurydzianej
cynamon

Jajka zmiksować z kefirem i mlekiem, dodać masło orzechowe i ponownie miksować. Do masy dodać mus z jabłka i płatki owsiane, odstawić na minimum pół godziny w celu napęcznienia płatków. Do owsiankowej masy dołożyć pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do foremek silikonowych (inne foremki wysmarować olejem). Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation