Kuchnia

coś pysznego

Faszerowane pomidory


Pomidory w tej postaci to znakomita, letnia przekąska. Wyrazistości smaku warzyw wypełnionych tym farszem dodaje ser pleśniowy.

Składniki: 4 pomidory, 1 torebka kaszy gryczanej, 1 mała papryka, 1 cebula, opakowanie serka pleśniowego typu camembert, 2 łyżki czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ulubiona przyprawa - np. rozmaryn (łyżeczka suszonego lub gałązka świeżego).

Wykonanie: Do wrzątku wkładamy torebkę kaszy gryczanej, którą gotujemy około 15 minut. Kroimy składniki: paprykę, cebulę, oliwki i ser. Mieszamy je z kaszą, dodajemy płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Myjemy pomidory i odcinamy im czubki (będą stanowiły przykrycie). Łyżką stołową delikatnie wydrążamy środek warzywa. Pomidory wypełniamy farszem, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation