Kuchnia

Cupcakes&muffins

http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-migdalowe-z-figami

Składniki na około 10 - 12 muffinek*:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g brązowego cukru
85 g suszonych fig, posiekanych
115 g migdałów, drobno posiekanych
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu)
2 łyżki oleju słonecznikowego
kilka łyżek płatków migdałów do posypania
W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sól, cukier.

W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka (dodałam 2 łyżki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich wyłożyć ciasto - do 3/4 wysokości. Obsypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

* zamiast standardowej wielkości muffinek upiekłam 6 dużych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation