Kuchnia

kuchnia

Smerfne Lody :)

Składniki

- 20 cukierków lodowych
- 0,5 l kremówki
- 2 żółtka
- 125 g borówki amerykańskiej
- 90 g cukru (spokojnie można dać jeszcze mniej, ja te lody robiłam po raz pierwszy i ujęłabym tak z 15 g)
- niebieski barwnik spożywczy (odrobina)
Sposób przygotowania

1.

Do rondelka nalewam odrobinę wody, wrzucam cukierki i na małym ogniu czekam, aż się rozpuszczą. W międzyczasie ucieram żółtka z cukrem do białości. Borówkę miksuję, a powstałą masę przez sito przecieram do utartych żółtek. Śmietankę podgrzewam w rondelku (trzeba pilnować, żeby się nie zagotowała) i wlewam do niej roztopione cukierki. Ciepłą śmietankę wlewam do masy jajecznej i mieszam, dodaję odrobinę barwnika spożywczego. Całość schładzam, a potem kręcę w maszynce do lodów. Z chwilą przełożenia masy do maszynki postępuję już według zaleceń producenta. Przekładam do pojemnika i zostawiam w zamrażarce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation