Kuchnia

przepisy

Domowy Kopiec Kreta

Składniki na Ciasto:
190 g mąki pszennej
190 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
170 g miękkiego masła
220 g drobnego cukru
30 g cukru z wanilią
3 jajka
125 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa:
375 ml mocno schłodzonej kremówki
2 śmietan-fixy (ja dałam 2 śnieżki)
2 łyżki cukru pudru (pominęłam)
40 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
2 banany
sok z cytryny


Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i wymieszaj.


W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.


Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj.


Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.


Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.


Piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C (piekłam 50 minut). Wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna wyjść sucha. Ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź.


Krótkim nożem wytnij w cieście krążek, około 1 centymetr od krawędzi i około 1-1,5 cm w głąb. Wydrąż łyżką wykrojoną część i odłóż do miski. Banany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w cieście, skrop cytryną.


Śmietanę ubij z śmietan-fixem i cukrem pudrem (lub z samą śnieżką). Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do śmietany. Gotową masę ułóż na bananach, tak aby utworzyła górkę. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej wydrążonym ciastem (posyp tak aby pokryło całość - trochę ciasta prawdopodobnie zostanie, bo jest go dość sporo). Schłódź i przechowuj w lodówce.


SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation