Kuchnia

kulinaria

Tarta z kurkami


Co kupić

210 g mąki pszennej
120 g masła
200 g kurek
1 cebula
5 jajek
Kilka gałązek świeżego tymianku
250 ml śmietany 36%
80 g sera grana padano
Pieprz
Sól


Przygotowanie

1 jajko, 100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

W tym czasie kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy grzyby i cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

4 jajka mieszamy ze śmietaną oraz startym serem. Tymianek drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z kurkami. Gotową masą wypełniamy podpieczony spód.

Formę wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation